Измерване на pH при производството на сирене с HI99161, FC202D, HI70642L от Hanna Instruments

Сиренето е универсална храна, която се цени в цял свят заради високата си хранителна стойност и дълъг срок на годност. Сиренето обикновено се прави от коагулация и ферментация на мляко от кози, овце, крави и биволи. Съществуват стотици видове сирена, всички приготвени с различни съставки и техники. В резултат на тази вариация и сложност в производството, сиренето е най-разнообразния млечен продукт.

Производството на сирене започва с преработката на млякото от микробни култури. Тези култури работят в контролирани условия, произвеждайки млечна киселина от естествено присъстващите захари. Този процес на ферментация причинява намаляване на рН и позволява да се развият аромати. След това млякото се разделя на твърди и течни компоненти чрез използване на сирище. Сирището е ензимен комплекс, който е отговорен за коагулирането на протеините в млякото. Полученият твърд компонент е известен като сиренина, докато течният компонент се нарича суроватка. След като млякото коагулира, сиренина ферментира, докато достигне рН 6,4. Впоследствие се отделя суроватката и се оставя да се отцеди. Ферментацията продължава при отцеждането, докато рН достигне от 5,1 до 5,5 и след това се осолява или поставя в саламура. Допълнителна обработка може да се извърши въз основа на желания стил на сиренето, преди продуктът да се съхранява, отлежава и опакова за крайна употреба.

В процеса на производство на сиренето, контролът на рН е от решаващо значение за осигуряване на правилна ферментация и безопасност на храните. Ако рН е твърде ниско, сиренето може да е склонно към крехка или пастообразна текстура, както и растеж на плесени след опаковане. Ако рН е твърде високо, сиренето може да стане много твърдо и потенциално да бъде опасно за консумация поради риск от образуване на патогени. рН трябва да се следи внимателно, за да се открият отклонения от оптималния диапазон, което може да създаде проблеми със структурата, вкуса и безопасността на сиренето.,

Местна мандра се свърза с Hanna Instruments, за да придобие рН-метър, който да подпомогне техния контрол на качеството. Беше установено, че е важно електродът, доставен с измервателния уред, да бъде устойчив на запушване на прехода, тъй като клиентът преди това е имал нестабилни показания след извършване на измервания във вискозни емулсии. Hanna предложи водоустойчив pH метър HI99161 за млечни продукти. Този преносим измервателен уред е идеален за използване в млечната индустрия, тъй като е оборудван с pH електрод с  усилване FC202D, с вграден температурен сензор. FC202D разполага с конусовиден връх и корпус от PVDF - устойчива пластмаса, подходяща за хранителни продукти.

Коничният върх позволява лесно проникване в полутвърди вещества. FC202D се отличава с отворен дизайн на прехода с висколенов гел електролит. Преходът функционира като бариера  между вътрешния еталон Ag/AgCI и пробата, избягвайки всякакъв риск от замърсяване. Дизайнът с отворен преход на FC202D, също така, е от полза за предотвратяване на запушване при измерванията на мляко и сирене. Комбинацията от вграден усилвател, отворен преход и температурен сензор позволява бързо, стабилно и температурно компенсирано отчитане. HI99161 е снабден с почистващ разтвор HI70642L за отлагания от сирене, за да осигури лесно почистване на рН електрода и надеждни показания. Клиентът оцени HI99161 като ценен инструмент за извършване на техните важни анализи и критични контролни точки.

Изтеглете нашата брошура от тук: https://www.fot.bg/img/cms/07_008_06_001 Application Note (9-26-2014) BG.pdf

Може да поръчате и да получите повече информация, като техническа спецификация за HI99161 от този линк:https://www.fot.bg/prenosimi/35796-hanna-hi99161-prenosim-haccp-ph-metr-za-khranitelno-vkusova-promishlenost.html

Продуктът е добавен в любими

FOT.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето

преживяване и да анализира трафика към сайта.