Каква е цената при евентуално замърсяване на пробите: пари, време и вашата репутация

Каква е цената при евентуално замърсяване на пробите: пари, време и вашата репутация

Има различна степен на замърсяване на клетъчната култура. При добре контролираните условия може да бъде засегнато само някое петри, докато липсата на строг контрол може да доведе до по-често замърсяване или загуба на цял експеримент. Кръстосаното замърсяване с микоплазма или клетъчна линия обаче може да бъде опустошително, поставяйки под въпрос валидността на настоящата и миналата работа и потенциално спирайки множество експерименти и изследователски програми.

Във всеки експеримент с клетъчна култура се инвестират многобройни ресурси - финансови и човешки. Когато настъпи замърсяване  средите, клетките и много други консумативи се губят. Разходите могат да бъдат незначителни за няколко фласки или колби, но могат да бъдат огромни, когато се загубят цели експерименти. За лабораториите, произвеждащи ваксини, лекарства или моноклонални антитела, замърсяването може да унищожи цели партиди, като допълнително допринесе за финансови загуби.

В допълнение към доставките и продуктите, времето, инвестирано от квалифицирани учени и техници, също се губи, когато експериментът трябва да се повтори. Тези индивиди също са отклонени от други основни задачи за справяне със замърсяването или рестартиране на експеримент.

Освен финансовите загуби, кръстосаното замърсяване на клетъчните линии може да има сериозни последици върху репутацията на лабораторията. Работата с множество типове клетки без подходящ контрол може да доведе до прехвърляне на клетки от една култура в друга и последващото разпространение може да направи получените данни невъзпроизводими и вероятно невалидни. Това замърсяване също може да бъде трудно проследимо и може да се наложи да се изтеглят предишни публикации, ако данните са под въпрос.

Прилагането на подходящ контрол и превантивни мерки значително намалява риска от замърсяване, като по този начин запазва активите и репутацията на лабораторията. Разбирането на начина на замърсяване е първата стъпка в процеса.

Източникът на проблема

Замърсителите на клетъчните култури могат да бъдат разделени на две основни категории: химически замърсители и биологични замърсители. Химическите замърсители са широко дефинирани като неживи вещества, които имат нежелани ефекти върху системата на клетъчните култури. Най-често химическите замърсители, включително метални йони, ендотоксини и други примеси, се въвеждат в средите за клетъчни култури от реагентите и водата, използвани за тяхното производство, или чрез различни добавки като серуми. Контейнерите и инструментите за съхранение също са потенциален източник на химически замърсители. Пластмасовите бутилки за съхранение, например могат да съдържат пластификатори, които могат да замърсят културите, докато дезинфектантите, детергентите, бактерицидите и пестицидите могат да създадат отлагания и остатъци върху стъклени съдове, пипети и инструменти, които в последствие замърсяват клетъчните култури. Нечистите газове, използвани в CO2 инкубаторите, също са потенциален източник на замърсяване. По-малко очевиден източник на замърсяване е лабораторното осветление, тъй като излагането на флуоресцентна светлина може да генерира свободни радикали в среда чрез фотоактивиране на триптофан, рибофлавин или HEPES.

Има и многобройни биологични замърсители, които трябва да се разгледат, като някои са по-лесно откриваеми от други. Бактериите, плесените и дрождите са повсеместни в околната среда и бързо процъфтяват в клетъчните култури - особено при липса на антибиотици. В присъствието на антибиотици, бактериалната пролиферация е по-бавна и откриването чрез микроскопско наблюдение е по-голямо предизвикателство. Вирусите и протозоите също са потенциални замърсители, но вирусите имат ограничена заразност и замърсяването с протозои се случва много рядко.

Замърсяването с микоплазма представлява много по-сериозна заплаха. Комбинацията от малък размер (0,15 до 0,3 µm в диаметър), липса на клетъчна стена и придирчиви изисквания за растеж, които се доставят лесно от клетъчната култура, позволяват на микоплазмите лесно да заразяват клетъчните култури. Агресивното управление е от съществено значение за ограничаване и предотвратяване на този вид замърсяване. Кръстосаното замърсяване на клетъчните линии също е основна грижа, тъй като последиците често застрашават целостта на данните.

Биологичните замърсители често се внасят от консумативи и инструменти, които са неправилно стерилизирани или са неправилно съхранени и употребени. Много от тези замърсители са и във въздуха, като хората, лабораторното оборудване (като фризери, центрофуги и сушилни). Инциденти като неточно етикетиране или неправилна работа с проби са водещите причини за кръстосано замърсяване на клетъчните линии.

Поемете на контрола

Основата на успешната стратегия за управление на замърсяването с клетъчна култура се състои от задълбочено разбиране на естеството на замърсяването, програма за наблюдение на замърсяването и всеки член на екипа да се придържа към добрите лабораторни практики. Освен това, пестеливото използване на антибиотици може да помогне за предотвратяване на развитието на резистентни организми, а стратегическото използване на клетъчното хранилище може да намали риска от кръстосано замърсяване на клетъчните линии. Преди всичко спазването на добрите асептични техники е прост и ефективен начин за намаляване на замърсяването и осигуряване на точни, възпроизводими резултати.

Перспективата за контрол на толкова много различни източници на замърсяване може да бъде огромна и управлението на замърсяването на клетъчните култури изисква координирани усилия от целия лабораторен персонал. Като такова, прилагането на стабилна стратегия за контрол на замърсяването може да бъде предизвикателство за заетия лабораторен персонал. Надежден, уважаван партньор с подходящия опит може да помогне за преодоляването на тези предизвикателства и да осигури успеха на вашите приложения за клетъчна култура.

Затова Corning е тук  за да помогне

Успешните експерименти с клетъчна култура започват с висококачествени консумативи. Те помагат за намаляване на риска от замърсяване и са от съществено значение за постоянни, надеждни и възпроизводими резултати. В допълнение към голямото портфолио от висококачествени консумативи за клетъчни култури, Corning е вашият партньор по пътя към успешното изследване на клетъчната култура. Предлагайки научна експертиза и образователна подкрепа, Corning ви помага да проектирате вашата програма за управление на замърсяването и да преодолеете много от предизвикателствата на изследванията на клетъчната култура. Ние сме тук, за да бъдем ваш партньор на всяка крачка.

Ако се интересувате от продуктовата гама на Corning, изпратете запитване на info@fot.bg; fot@fot.bg или ни потърсете на телефон: 02/ 955 95 51.

Продуктът е добавен в любими

FOT.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето

преживяване и да анализира трафика към сайта.