Memmert - 90 години на върха!

От Schwabach в големия широк свят

Когато Уили Мемерт и съпругата му Ева-Бабет Мемерт отвориха вратите на своя малък електрически бизнес в родния си град Швабах преди повече от 90 години, те нямаха представа, че 15 години по-късно ще имат работа с клиенти от другия край на света. Нито пък са си представяли, че ще си сътрудничат тясно със сътрудници в Индия и Египет, за да разширят бизнес интересите си там и да положат основите за бъдещи дългосрочни партньорства. Нещо повече, всичко това, без да говорите английски език. Независимо от това, Уили Мемерт знаеше, че има пазар за неговия водещ продукт отвъд границите на Германия и възнамеряваше да се възползва от него.

 

Основата за постигане на успех

През 1947 г. обученият електроинженер получава поръчка от Червения кръст за производство на стерилизатор с горещ въздух – „Aeolus“. Предназначението на  уреда е с цел стерилизация на  спринцовките и другото медицинско оборудване, като по този начин ще се подпомогне ограничаването на епидемии и болести. Това довежда до  успехът на компанията - до средата на 50-те години на миналия век Memmert вече изнася своите уреди в международен план.

 

Тогава просто ще трябва да импровизираме…

Това е само един от многото примери, които илюстрират ролята на импровизацията и практическия организационен талант в пътуването на Memmert от малък семеен бизнес до глобален Ентерпрайз, който днес изнася в повече от 160 различни страни по света. Също така този прагматичен подход доведе до разработването на „Aeolus“ през 1947 г. През онези времена суровините бяха оскъдни, поради което Уили Мемерт изгради прототипа от рециклиран алуминий (от части на стари самолети).

 

Ето какво ни трябва: …“

„Нашите разработки са отговор на предложенията и изискванията на нашите клиенти“, думи на Кристиане Рифлер-Карпа(внучка на основателя на компанията и управляващ директор от 2007 г.) След като първоначално обслужваше медицинския сегмент със своя предшественик „Aeolus“, компанията Memmert постепенно започна да получава все повече и повече запитвания от различни индустрии. Независимо дали става въпрос за научни изследвания, фармацевтична, козметична или хранителна промишленост: през ерата на пиковото икономическо развитие, търсенето на точна технология за контрол на температурата и климата беше високо. Иновационните цикли на първоначално малкия семеен бизнес стават все по-кратки.

Еол и други успехи

Големият пробив на компанията беше „Aeolus“. През 50-те години на миналия век това беше последвано от друго голямо постижение -: механичен контролер, който за онези дни предлагаше изключително висока точност. Температурата можеше да се контролира чрез контролно копче с точност по-малка от ± 0,5 °C. Също толкова революционен: най-точният уред за контрол на температурата в света с цялостна отоплителна система – първият продукт, лансиран от бъдещия глобален играч.

Тази техническа иновация представлява горещо пресовани нагревателни намотки, поставени в във вътрешната му камера. За първи път беше възможно конструирането на нагревателна пещ, която не е кръгла, а квадратна – което я направи по-практична.

През следващото десетилетие се появи необходимостта за създаване на серийно производство, позволяващо  производството на значително по-големи количества. 70-те и 80-те години на миналия век бяха фокусирани върху автоматизирането на производствените методи и усъвършенстването на продуктовия дизайн.

През 1976 г. управлението на компанията е предадено на следващото поколение. Дъщерите Грете Мемерт-Рийфлер и Херта Улрих и техните съпрузи поеха ръководството на фирмата след смъртта на Уили Мемерт. Те усетиха потенциала, предоставен им от напредващата глобализация и проправиха пътя на компанията към нови пазари по целия свят.

 

Нов пробив на всеки десет години

Memmert отново излезе на пазара с абсолютна иновация в технологията за контрол на температурата. Memmert е един от първите производители в световен мащаб, допълнил продуктовата си гама със собствено разработени електронни контролери. През 2000 г Memmert отново пое ролята на пионер в индустрията, като пусна първите инкубатори с охлаждане с технологията „Peltier“. Тази технология не само предлага изключителна точност при работата на уредите, но също така е много впечатляваща от енергийна гледна точка. Peltier технологията се оказва изключително ефектива и рентабилна.

Особено забележителни са двете поколения устройства от 2003 г. и 2012 г., които допринесоха за определянето на индустриални стандарти по отношение на функционалност, точност и лекота на използване както за лабораторни, така и за индустриални приложения. Ето защо не е изненада, че Memmert празнува тазгодишния юбилей под мотото „90 години напред във времето“.

В бъдещето

Междувременно сушилните на Memmert са вече в бъдещето. Специално разработен софтуер позволява последното поколение уреди да бъдат програмирани дистанционно и да се свържат в една мрежа помежду си. Отдалече, от вкъщи, с таблет, от всяка точка на света. Друго логично развитие на компанията, което е резултат от все по-мрежовия характер: през 2010 г. Memmert създаде дистрибуторска компания в Китай, последвана от друга в Индия през 2012 г. Има още и в САЩ и Източна Европа. Компанията има отделни екипи за Германия, Франция, Испания и Обединеното кралство. „Поддържаме отношения с много от нашите клиенти, които датират от десетилетия, в някои случаи от поколения“, думи на Кристиане Рифлер-Карпа. „Доверието на нашите клиенти е най-ценният аспект от капитала на нашата компания.“ И именно за тези клиенти Memmert ще продължи да дава най-доброто от себе си и за в бъдеще.

Продуктът е добавен в любими

FOT.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето

преживяване и да анализира трафика към сайта.