Измерване на разтворения кислород в хидропонни хранителни разтвори с HI2004 edge®DO от Hanna Instruments

В хидропонните системи растенията се отглеждат в среда без почва и получават всички основни хранителни вещества от хранителен разтвор. В тези хранителни разтвори се следят внимателно нивата на рН, EC/TDS и специфичните хранителни концентрации. Един параметър, обаче, който често се пренебрегва, е кислородът. Кислородът е от съществено значение, както за развитието на здрава коренова система и за аеробно дишане на корените, така и за подпомагане на полезните аеробни бактерии в зоната на корените. Недостатъчните нива на кислород в зоната на корените ще доведат до по-слабо развити корени, ограничена абсорбция на хранителни вещества, и увеличаване на популацията от нежелани бактерии и гъбички, които водят до стрес в растенията.

Съществуват множество видове хидропонни системи, но някои от най-често срещаните са дълбока култура, при която корените на растенията са потопени в хранителен разтвор; системи за аеропоника, където корените на растенията са във въздуха и се оросяват с хранителен разтвор; техника на хранителен слой, при която краищата на корените са в контакт с повърхност, навлажнена с хранителен разтвор; и системи за капково или пасивно напояване, като корените са в инертна среда като какаов торф, каменна вълна или перлит, а хранителният разтвор бавно се просмуква. В системите с потопени корени, аерирането на хранителния разтвор е от съществено значение за осигуряване на здравословно развитие на корените. Препоръчват се нива на разтворен кислород (DO) от 5 mg/L и повече, тъй като нивата под това са вредни и евентуално фатални за растенията.

Концентрация на DO от 5 mg/L обаче е трудно да се поддържа в парникови среди. С увеличаване на температурата на водата, разтворимостта на кислорода намалява. Повишените температури в оранжериите водят до ниски нива на DO, както и до усилено дишане на корените и консумация на кислород. Концентрации на DO, по-високи от 5 mg/L, могат да се поддържат чрез аерация. Аерацията може да се постиге чрез използване на помпи за въздух и кислородни дифузори, добавяне на химикали като водороден прекис или озон, или чрез усилено разбъркване.

Собственик на разсадник се свърза с Hanna Instruments във връзка с това, че изпитва затруднение при наблюдението на разтворения във водата кислород. Той използва комбинация от методи за отглеждане върху почва и пасивни напоителни хидропонни системи. Поради тази причина търсеше начин за измерване на DO във водния резервоар и на хидропонния хранителен разтвор в различни точки на оранжерията. Клиентът пренасища напоителната си вода до 10 mg/L DO чрез помпа за аериране. В случая трябваше да се поддържат нива около 5 mg/L или повече, след като хранителните вещества се добавят. Производителят предложи апарат HI2004 edge®DO за измерване на разтворения кислород от 0,00 до 45,00 mg/L, с разделителна способност 0,01 mg/L и висока точност от ± 1,5% от отчетеното ± 1 цифра. Тънката полярографска DO сонда HI764080, с диаметър 12 mm позволява на клиента да прави DO измервания на хранителния разтвор в цялата оранжерия.

Температурният компонент на сензора DO позволява автоматична температурна компенсация за измерванията на DO, което води до по-точни показания. Компенсацията за надморска височина и соленост също може да бъде активирана чрез въвеждане на барометричното налягане и солеността в менюто на измервателния уред. DO мембраните правят освежаването на електролита и мембраната изключително лесно. Включената стойка за стенен монтаж позволява на клиента да държи своята DO сонда в резервоара за съхранение и да измерва в реално време. Дизайнът на вградената батерия и формата на таблета edge®DO предлага преносимост. Като цяло HI2004 edge®DO е идеалният уред за ферми и оранжерии.

Може да поръчате HI2004 edge®DO от ТУК: https://www.fot.bg/nastolni/35726-hanna-hi2004-02-nastolen-oksimetr-edge-.html

Изтеглете брошурата от ТУК: https://www.fot.bg/img/cms/Measuring Dissolved Oxygen of Hydroponic Nutrient Solutions BG.pdf

Продуктът е добавен в любими

FOT.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето

преживяване и да анализира трафика към сайта.