Определяне на съдържанието на протеин в млякото чрез автоматичния титратор HI902C с pH-електрод HI1131B

Протеините са макромолекули, които играят решаваща роля в растежа и развитието. Тези големи биологични молекули съдържат поне една дълга верига аминокиселинни остатъци и са отговорни за множество биологични функции, включително репликация и възстановяване на ДНК, катализиране на метаболитните реакции и осигуряване на структура и комуникация в и между клетките. Млякото естествено съдържа редица ключови хранителни вещества, включително протеини, които са полезни за хората, независимо от тяхната възраст. В световен мащаб млякото е често консумиран хранителен продукт, който поради високия си хранителен състав се счита за изключително полезен за растежа. В кравето и овчето мляко процентът на протеин може да варира от 3,3% до 5,8%.

Стандартният метод за определяне на процента протеин в млякото е методът на Kjeldahl, който всъщност анализира общия азот. Азотът, получен от аминокиселини, представлява приблизително 95% от азота в млякото. Небелтъчен азот, като урея, съществува в малки количества - приблизително 5%. Следователно съдържанието на протеин в млякото може да бъде екстраполирано чрез анализ на общия азот. Тъй като анализът на общия азот по Kjeldahl (TKN) не измерва директно протеина, резултатът за общия азот се превръща в процент протеин чрез умножаване с коефициент 6,38. Коефициентът на преобразуване от 6,38 е специфичен за млякото, тъй като отчита съдържанието на азот в средния известен аминокиселинен състав, който присъства.

Официалният метод на AOAC 991.20 за анализ на TKN в млякото включва три етапа: разграждане, дестилация и титруване. В началния етап, в колба за разграждане, съдържаща предварително претеглена и загрята (38 ° ± 1 °C) проба от мляко, се добавят смес от калиев сулфат, меден сулфат и сярна киселина,. Разгражданият разтвор  се нагрява и се вари в продължение на около 1,5 до 2 часа. След охлаждане към остатъка се добавя пречистена вода. След това се прехвърля в дестилационна колба, където се добавя натриев хидроксид за неутрализиране на разтвора и в крайна сметка за превръщането на амониевия сулфат в амонячен газ. В етапа на дестилация разтворът отново се нагрява, докато се освободи целият амонячен газ и се улови в разтвор на борна киселина. Етапът на анализ първо включва титруване на празна проба, съдържаща само реактивите за разграждането, последвано от титруване на съдържащия пробата дестилат със стандартен разтвор на сярна или солна киселина.

Производител на млечни продукти се свърза с Hanna с надеждата да автоматизира анализът на мляко. В момента фабриката измерва общия азот по официалния метод AOAC 991.20. Тъй като се нуждаеха от разграждане и дестилация за техния анализ, те искаха автоматично да извършат титруването си, за да избегнат несъответствията при ръчното титруване. Hanna предложи автоматичния титратор HI902C с pH-електрод HI1131B.

Титраторът и двойката електроди осигуряват много по-точно и повторяемо титруване за определяне на общия азот в млечни продукти. Тъй като техният TKN анализ изисква както бланк титруване за реагентите, така и титруване на проба, фабриката оценява лекотата на програмиране на празната стойност в изчисленията. Те вече не трябва да извършват ръчно и да изчисляват две титрувания, което се оказа много по-кратко и рентабилно. Производителят на млечни продукти, също така, успя да спести място в лабораторията, тъй като HI902C работи като основен измервателен уред за измерване на pH и температура. В крайна сметка фабриката призна автоматичния титратор като разумна инвестиция, тъй като  високата точност на измерванията доведе до подобрен краен продукт.

Изтеглете брошурата от тук: https://www.fot.bg/img/cms/07_002_11_001 Application Note (10-31-2014) BG.pdf

Поръчай от тук:

Продуктът е добавен в любими

FOT.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето

преживяване и да анализира трафика към сайта.